Voios.ro

Sfaturi folositoare pentru viata de mamica

Aboneaza-te la newsletter

  • Acasa
  • Ingrijirea Bebelusului
  • Pentru Mamici
  • Stil de viata sanatos
    • Alimentatie
  • Educatie Copii
  • Timp Liber

Am fost in vizita la Fabrica de cafea Fortuna!

November 15, 2017 By: Anca Sereacomment

Am fost foarte incantata atunci cand am primit invitatia de a vizita Fabrica de cafea Fortuna, fiind curioasa sa vad la fata locului cum ajunge cafeaua aromata si energizanta care vine de peste mari si tari sa fie sortata si ambalata pentru a ajunge in cele din urma in cestile noastre. Notiunile pe care le aveam despre aceste demersuri veneau din filme si erau oarecum romantate. Imi place la nebunie mirosul de cafea si asteptam cu nerabdare sa vad cum o sa fie sa simt deodata aroma a, imi imaginam eu, zeci de kilograme de cafea, inainte si dupa macinare.

cafea_fortuna_2

Mai intai m-au surprins cu conditiile de acolo. Am simtit ca sunt intr-un fel de film science fiction. Totul perfect curat, grija enorma pentru fiecare detaliu si aparatura ultra performanta. Eu ma asteptam la niste depozite cu saci plini din care razbat aromele. Nici vorba de asa ceva!

Mi-a placut foarte mult povestea din spatele brandului. Nu stiam ca exista pe piata deja de 24 de ani, ca este o afacere de familie cu capital 100% romanesc si ca au pornit de la doi angajati, ajungand sa aiba acum in jur de 200 de angajati!

cafea_fortuna_3

Stiam ca o sa si invat lucruri noi si asa a fost. Stiati, de exemplu, diferentele dintre cafea Arabica si cafea Robusta? Ma asteptam sa fie vorba doar despre gust, aroma sau zonele din care sunt culese. Ei bine, difera si prin continutul de cafeina, aspectul boabelor, solul in care sunt cultivate. Si pentru ca sunt produse diferite, difera si preturile. Arabica, de exemplu, e cea mai cunoscuta, dar si cea mai sensibila. Arbustul din care creste e tot timpul verde, ca brazii, dar, spre deosebire de ei, nu rezista la inghet, ci trebuie sa aiba parte de temperaturi intre 15-24 de grade. 70 % din productia mondiala de cafea e Arabica. Continutul de cafeina nu e la fel de mare ca la Robusta, iar gustul ei e mai fin si delicat, in timp ce al cafelei Robusta e mai tare, mai amarui si intens.

cafea_fortuna_4

Daca pana acum selectam cafeaua din curiozitate si ghidandu-ma dupa nume, arome sau ambalaj, de acum inainte voi fi atenta si la acest aspect. Exista blenduri de cafele care folosesc ambele varietati, dar si blenduri unde gasim exclusiv Robusta ori exclusiv Arabica. Mi-a placut, de exemplu, ideea de a bea o cafea numita Rendez-Vous. Imi pot imagina ca am rendez-vous cu Adi in fiecare dimineata in care o bem impreuna, la micul dejun.

Rendez-Vous face parte dintre blendurile de cafea 100 % Arabica si mi-a placut aroma floral-fructata si usor dulce. Aroma aceea fructata, mi s-a spus, devine si mai intensa daca iti place sa o bei rece. Recunosc ca eu o prefer fierbinte si sesizez mai mult gustul de cacao sau chiar ciocolata.

Cei de la Fortuna au multe sortimente de cafele care se pot prepara atat la ibric, traditional, asa cum ne-au invatat mamele noastre, cu mult caimac, cat si la espressor sau aparate cu filtru. Nu stiam ca varianta la ibric este in continuare preferata de foarte multi romani, dar, desi iti ia mai mult timp si ai nevoie de atentie si rabdare pentru a prepara astfel cafeaua, imi dau seama ca aroma obtinuta e mai intensa astfel. Se intoarce sezatia de bine din diminetile copilariei, iti trezeste amintiri si e genul de senzatie care nu poate fi inlocuita de cafelele moderne, preparate in stil frappe, de exemplu.

cafea_fortuna_5

Recunosc insa ca mie imi place cafeaua proaspat facuta, aromata, indiferent de cum a fost preparata. Aparatele moderne au si ele beneficiile lor, cum ar fi rapiditatea prepararii, dar si finetea licorii magice si energizante.

Am mai aflat ca daca o singura boaba de cafea e prajita prea mult, strica si gustul celorlalte boabe. Stiam deja ca e bogata in antioxidanti, dar e drept ca eu o beau mai mult pentru placerea gustului. Proprietatile benefice vin ca bonus. Imi place insa ideea ca, la fel ca ceaiurile sau vinurile, cafeaua poate avea arome fructate sau florale.

Mai mult, ii poti adauga, in afara de zahar sau ce indulcitori preferi, diverse condimente care sa ii potenteze aroma. Am incercat si eu acasa cafeaua cu cardamom si scortisoara, presarate de mine dupa preparare si sunt fabuloase ambele variante, dar aici totul depinde de gustul si preferintele celor care o beau.

Mi-a placut mult vizita, a fost foarte educativa si relaxanta. Cine stie, poate in urmatoarea vacanta voi avea chiar ocazia sa vizitez plantatii de cafea!

cafea_fortuna_6

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Parul meu il intretin cu produse organice pe care vi le recomand si voua de pe BIOAS.RO

Social

  • Facebook
  • Twitter

O mama, cinci copii si un catel

Voi incerca sa astern in aceste pagini intamplari si cateva sfaturi, asa ca de la mamica la mamica! Mai mult...

Iti Recomand

Cum am ales BioMagic?

Cum am ales BioMagic?

Am tinut intotdeauna sa am parul lung si imi place la nebunie nuanta mea naturala, un saten inchis, cu diverse reflexe. Mi se pare ca e un detaliu ... [ Citeste ]

Sarea in bucate

Sarea in bucate

Sarea nu este doar un ingredient care sa dea gust mancarii, ci dispune si de multiple alte calitati in ceea ce priveste alimentele. Principiul ... [ Citeste ]

Arhiva

  • January 2022
  • March 2021
  • November 2020
  • October 2020
  • March 2020
  • February 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • October 2019
  • September 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • April 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • November 2013
  • October 2013

Voios.ro pe Facebook

Etichete

abilitati alimentatie alimentatie sanatoasa alimente apa bebelus beneficii bio casa copii copiii copil corp craciun cumparaturi dezvoltare educatie emotii familie femeie fructe gravida inima iubire joaca legume lucruri mama miscare nastere oameni parinti piele probleme relaxare respect sanatate sarcina scoala teama timp vacanta vara viata vitamine

Cauta Voios!

Categorii

Despre Voios

Povestea "VOIOS" este o parte din familia mea, o parte din experientele, emotiile si intrebarile mele de mama din fiecare zi. Nevoia de a afla cat mai multe lucruri interesante intr-un timp scurt m-a facut sa creez acest site.

Copyright © 2025 · VOIOS.ro - Toate drepturile rezervate.

Pentru o experiență de navigare personalizată, folosim cookies. Poți găsi mai multe informații despre cookies urmând acest link setari.

Prezentarea generală a confidențialității

Voios.ro

Din 25 mai Voios.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor.

Prin continuarea navigării pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie, însă nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile de mai jos.

Cookie-uri strict necesare

Cookie-ul strict necesar trebuie să fie activat în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivați acest modul cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site, va trebui să activați sau să dezactivați cookie-urile din nou.

Powered by GDPR plugin