Pentru ca sanatatea este mai buna decat toate, astazi abordez un subiect important, al antioxidantilor. Ati auzit cu siguranta de antioxidanti, insa nu cred ca stiati care este rolul lor exact in sanatatea organismului. Iata cateva notiuni elementare despre acestia, precum si recomandari ca sa va bucurati de o sanatate de fier.
Termenul de antioxidanti este adeseori folosit cand vine vorba despre sanatate si prevenirea imbolnavirilor. Acestia se gasesc indeosebi in fructele si legumele proaspete si impiedica oxidarea moleculelor din corp. Beneficiul de baza al lor este corelat cu radicalii liberi – daca acestia din urma nu sunt tinuti sub control, pot cauza o gama larga de afectiuni si imbolnaviri cronice. Radicalii liberi sunt molecule extrem de instabile produse in mod natural de reactiile chimice din celule si atunci cand ne expunem corpul la toxine. Ei se formeaza cand alimentele sunt transformate in energie, cand facem miscare, cand suntem expusi la lumina soarelui, la fum de tigara, radiatii sau poluare.
Ce se intampla de fapt la nivelul organismului? Corpul uman produce in mod natural radicali liberi si antioxidanti pentru a le combate efectele nocive. Insa, in majoritatea cazurilor radicalii liberi depasesc antioxidantii. Pentru a mentine un echilibru, se impun o serie de surse externe de antioxidanti – acestia vor neutraliza si indeparta radicalii liberi din fluxul sanguin.
In natura pot fi intalniti nenumarati antioxidanti. Fiind atat de diferiti, ofera beneficii diverselor parti din corp. De exemplu, beta-carotenul si carotenoidele, extrem de cunoscute, sunt benefice pentru sanatatea ochilor. Licopenul s-a demonstrat benefic pentru sanatatea prostatei, flavonoidele sunt benefice epntru sanatatea inimii si proantocianidinele sunt de ajutor sanatatii tractului urinar.
Cand pielea este expusa la o cantitate mare de raze ultraviolete are loc o afectare foto-oxidativa indusa de formarea diferitelor specii reactive de oxigen – ele afecteaza lipidele celulare, proteinele si ADN-ul si sunt considerate principalele cauze pentru eritemul solar, imbatranirea prematura a pielii, fotodermatoze si, nu in ultimul rand, cancerul de piele. In acest sens, astaxantina, alaturi de beta-caroten si vitamina E s-au demonstrat combinatii puternice si eficace petnru protejarea pielii impotriva speciilor reactive de oxigen.
Antioxidantii sunt in stransa legatura si cu sistemul imunitar. Acesta poate fi compromis prin actiunea speciilor reactive de oxigen. Astaxantina si spirulina s-au demonstrat capabile sa stimuleze atat sistemul imunitar specific, cat si cel non-specific si sa protejeze membranele celulare si ADN-ul celular.
Astaxantina este de pana la 10 ori mai puternica decat alti carotenoizi (inclusiv beta-caroten) si de pana la 500 de ori mai puternica decat alfa-tocoferol (vitamina E). Spirulina contine o gama larga de antioxidanti si substante benefice pentru stimularea imunitatii.
Deoarece poluarea din prezent a atins cote extrem de ridicate, cresterea aportului de antioxidanti este esentiala. Corpul nu poate sustine singur productia de antioxidanti, asadar este important ca vitamine, minerale, fitochimicale si enzime sa provina din alimentele pe care le consumati. Avand o alimentatie echilibrata si sanatoasa, bogata in antioxidanti veti reusi in acelasi timp sa preveniti si urmatoarele afectiuni: problemele cardiace, probleme ale ochilor, problemele cu memoria, tulburari de dispozitie si mai ales probleme ale sistemului imunitar. Consumati fructe si legume cat mai puternic si viu colorate si sistemul vostru imunitar va va multumi.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.