Tentatiile dulci reprezinta o problema pentru copiii de toate varstele. Pentru ca obiceiurile bune se formeaza in copilarie, tipul de alimente pe care le oferiti micutilor vostri poate juca un rol semnificativ in conturarea unor gusturi sanatoase pentru tot restul vietii. Prin cateva interventii mici, dar de efect, veti reusi sa influentati un consum sanatos de dulciuri.
Stiati ca bebelusii au o preferinta innascuta pentru gustul dulce, incepand cu cel al laptelui matern? In gura unui bebelus se afla mai multe terminatii nervoase decat in orice parte a corpului, motiv pentru care ei isi folosesc gura pentru a explora. In plus, sunt inzestrati cu un instinct natural de surpavieturire pentru a cauta alimentele pline de energie, iar dulciurile sunt cea mai rapida si la indemana sursa de calorii.
Adevarul este insa inca de la o varsta frageda urmatorul: cu cat consuma mai multe prajituri, bomboane, fursecuri sau alte preparate care abunda de zahar, cu atat mai putin loc va fi in stomacul copilului pentru alimentele care sunt cu adevarat importante pentru dezvoltarea sa. Iar faptul ca va fi privat de o serie de nutrimente cheie il expune unui risc crescut de densitate osoasa redusa, obezitate, probleme cardiace si diabet de tip 2. Sa nu uitam de pericolul cariilor dentare, care creste cu 28% in randul copiilor cu varsta 2-5 ani cand au in alimentatie o cantitate excesiva de zahar.
Cum puteti totusi sa limitati consumul dulciurilor, mai ales ca gustul lor este unul nu doar placut ci si adictiv?
Invatati sa cititi etichetele alimentelor. Un procent ingrijorator, de aproape 70% dintre alimentele destinate copiilor, contin zahar in cantitate excesiva. Zaharul se poate ascunde sub diverse denumiri precum: sirop de porumb, concentrat de fructe, lactoza, maltoza, sucroza, glocoza, dextroza, melasa, malt de orz, maltodextrina, etil maltol
Nu oferiti copiilor bauturi carbogazoase dulci deoarece reprezinta cea mai importanta sursa de zahar rafinat si calorii goale; o singura cutie de cola contine aproximativ 35 g de zahar, mult mai mult decat cantitate recomandata pentru un copil pentru intreaga zi. Pentru bebelusii mai mici 6 luni laptele este de baza, iar dupa aceasta varsta apa ramane cea mai buna varianta, fiind urmata de ceaiul de plante, sucul de fructe preparat in casa, fara zahar adaugat.
Nu incercati sa interziceti dulciurile. Cei mici sunt atrasi in mod special de interdictii prin urmare voi veti suferi repercusiunile. Este indicat sa ii obisnuiti de la o varsta frageda cu alimente neindulcite, de exemplu ceai sau deserturi. Cand cresc in loc de zahar alb, optati pentru cel brun, miere si incercati sa preparati in casa toate dulciurile pentru copii; exista o multime de variante atractive atat din punctul de vedere al gustului, cat si vizual, precum prajituri sau placinte cu fructe, smoothies din fructe sau inghetata din suc de fructe congelat. Vor deprinde rapid cu gustul acestora si in timp vor refuza dulciurile din comert, ambalate si pline de conservanti, coloranti si mult zahar adaugat.
Nu oferiti niciodata dulciuri ca recompensa sau pentru a alina un copil cand este suparat. Veti crea astfel o asociere nesanatoasa intre emotii si alimente bogate in calorii care nu vor conduce decat la un exces in greutate. Sunt mult mai potriviti pupicii ca recompense, imbratisarile sau diverse abtibilduri pe care le puteti lipi impreuna intr-un tabel.
In final, iata recomandarile medicilor cu privire la cantitate potrivita de zahar pentru fiecare categorie de varsta: 4-6 ani – 19 g, 7-10 ani – 24 g, peste 11 ani – 30 g.
Voi cum reusiti, dragi mamici, sa respectati aceste cantitati si ce fel de dulciuri prefera piticii vostri?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.