Cred ca nu mai este niciun secret ca lamaile sunt preferatele mele. Fie le storc intr-un pahar de apa calda, fie le consum ca atare, cu coaja cu tot spre surprinderea totala a celor care ma privesc, pur si simplu nu ma pot dezlipi de ele. Pentru ca imi sunt atat de dragi, am decis sa impartasesc cu voi cateva lucruri extrem de interesante.
– Locul de provenienta al lamailor este Asia, nord estul Indiei, Myanmar si China
– Intr-o vreme erau atat de rare incat erau folosite drept cadou, iar nobilii victorieni ca semn de prestigiu
– Lamaile sunt considerate un fruct hibrid
– Lamaiul este un arbore vesnic verde, care infloreste cu flori albe si produce fructe pe tot timpul
anului (fructul este color de 6-10 ori pe an). Fiecare pom poate produce intre 225 kg si 270 kg de lamai pe an; atinge inaltimea intre 3-6 m si este prevazut cu spini ascutiti pe crengi. Frunzele sale au culori alternative: rosii cand sunt tinere, devin de culoare verde inchis in partea de varf, verde deschis in partea de jos, sunt de forma alungita, eliptica, cu aripi subtiri pe petiol. Florile au un parfum delicat si apar doar uneori cate 2 sau mai multe, la emergenta frunzelor; mugurii sunt rosii, iar cand infloresc au suprafata superioara alba, mov dedesubt, cu stamine si antere galbene.
– durata medie de viata a unui lamai este peste 50 de ani. Cu atentie corespunzatoare poate depasi totusi 100 de ani
– Gustul acru al lamailor se datoreaza faptului ca zeama contine aproximativ 5-6% acid citric
– O lamaie intreaga cruda contine 139% din doza zilnica recomandata de vitamina C si are 22 de calorii
– Chiar si frunzele sale pot fi folosite pentru cea si a prepara diverse preparate din carne si fructe de mare
– Datorita naturii sale acide, sucul de lamaie poate fi folosit pentru curatenie. Jumatatile de lamai inmuiate in sare sau praf de copt pot fi utilizate pentru a face sa straluceasca cuprul si a curata ustensilele de bucatarie
– Deoarece lamaile sunt bogate in vitamina C pot preveni scorbutul, o afectiune care era comuna in randul marinarilor care se aflau plecati timp de mai multe luni. Si in prezent se obisnuieste sa se transporte lamai pentru a asigura doza zilnica recomandata a acestei vitamine
– Ca urmare a acesti probleme de sanatate pe care o putea preveni, in anul 1849 minerii care cautau aur in California erau dispusi sa plateasca sume mari pentru o singura lamaie. Ca urmare a acestei cereri, acest stat este acum plin de lamai
– Alte vitamine pe care le contine lamaia sunt vitamina B6, vitamina A, vitamina E, folat, niacina, riboflavina, acid pantoteic, cupru, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, fosfor si proteine. Contine de asemenea si flavonoide – compusi care dispun de proprietati antioxidante si anticancerigene. Acestea contribuie la prevenirea diabetului, a constipatiei, a hipertensiunii, febrei, indigestiei, precum si imbunatatesc aspectul pielii, al parului si al dintilor
– In anul 2003, cea mai grea lamaie de pana acum a fost inregistrata in Israel si cantarea 5.265 kg, avea o circumferinta de 74 cm si 35 cm in inaltime, ce a inregistrat Recordul Guinness 2013
– Pentru a alimenta cu curent electric un bec sunt necesare aproximativ 500 de lamai
Cand viata iti ofera lamai, eu cred ca cea mai buna varianta tot o limonada ramane. Va pup si va imbratisez.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.